7 Vilkår
Ifølge alkoholloven § 3-2 og § 4-3, som gjelder hhv. salgs- og skjenkebevilling, kan det settes vilkår for bevillingen i samsvar med alminnelige forvaltningsrettslige regler.
Adgangen til å stille vilkår i forbindelse med salgs- og skjenkebevillinger er et alkoholpolitisk virkemiddel for kommunen. Det kan settes både generelle vilkår for alle skjenkesteder i kommunen, og individuelle vilkår i tilknytning til hvert enkelt bevillingsvedtak.
Vilkår kan settes for alle typer bevillinger; alminnelige skjenkebevillinger, bevillinger for en bestemt del av året, eller en enkelt bestemt anledning, og ambulerende bevillinger. Overtredelse av vilkår i bevillingsvedtaket kan føre til tildeling av prikker i henhold til alkoholforskriften kapittel 10.
I Flekkefjord kommune stilles det følgende vilkår for salgsbevilling:
- Salgstidene skal skiltes på en tydelig måte.
- Alkoholholdig drikk skal låses av, eller dekkes fysisk, ved salgstidens slutt.
I Flekkefjord kommune stilles det følgende vilkår for skjenkebevilling:
- Det stilles krav om serveringsbevilling ved etablering og drift av serveringssted der det foregår servering av mat og/eller drikke, og hvor forholdene ligger til rette for fortæring på stedet, jf. serveringsloven § 2 første ledd. Dette gjelder ikke ved skjenkebevilling for en enkeltanledning.
- Pålegg og krav fra brannmyndighet og politi skal til enhver tid være oppfylt.
- Skjenkestedets eventuelle uteservering skal være fysisk avgrenset slik at inngang/utgang kan kontrolleres.
- Skjenkestedet plikter å delta på kommunens orienteringsopplegg/bransjekvelder, som for eksempel “Ansvarlig vertskap” når dette arrangeres.
- Det stilles vilkår om at skjenkestyrere, stedfortredere og ansatte ved skjenkesteder, har gjennomført nødvendig opplæring. Dette følger også av kravene til internkontroll. For skjenkestyrere og stedfortredere er det krav om bestått kunnskapsprøve, jf. alkoholloven § 1-7c tredje ledd. Det kreves i tillegg at alle ansatte årlig gjennomfører e-læringskurset i Ansvarlig vertskap. Dette skal dokumenteres som en del av virksomhetens internkontroll.