Bygger naboen din uten at du er blitt varslet?

Nye regler kan føre til at naboen din kan sette opp en garasje på inntil 50 kvadratmeter uten å søke kommunen eller si i fra til deg.

Med en prat over gjerdet får du sikkert vite mer om hva naboen din bygger og hvorfor du ikke har fått beskjed. Men det er smart at du også setter deg inn i de nye reglene.

Kriterier for at naboen slipper å søke byggetillatelse og dermed også varsle deg

• tiltaket må være i tråd med gjeldende plan for din eiendom. Feks reguleringsplan, kommuneplan, verneplan og generelle bestemmelser i aktuelt lovverk
  • garasjen kan være inntil 50 kvadratmeter
  • det må være minimum 1,0 meter fra garasjen til nabogrensen
  • det må være minimum 1,0 meter fra garasjen til andre bygninger på samme tomt
  • garasjen kan ha maksimal mønehøyde på 4,0 meter
  • garasjen kan ha maksimal gesimshøyde på 3,0 meter
  • den kan bare ha én etasje, og den kan ikke ha kjeller

Andre bygninger som naboen kan sette opp uten å byggesøknad og uten å varsle deg

• bod, veksthus, søppelskur, sykkelskur, carport, vedbod eller lekehus
  • bygning som kan også brukes til hobbyverksted, atelier, lysthus eller øvingslokale

Dette må naboen varsle om

Naboen må også varsle deg hvis han setter opp en bygning beregnet på overnatting, som for eksempel et anneks eller en hytte. Det samme gjelder hvis naboen setter opp en bygning som inneholder kjøkken, stue, soverom eller våtrom. Har naboen satt i gang bygging av noe av dette, skal han også ha søkt kommunen om byggetillatelse.

Dette gjør du hvis naboen burde ha varslet deg

Hvis byggets størrelse og plassering gjør at det kreves byggetillatelse fra kommunen, skal du bli varslet først. Har du ikke fått nabovarsel, start med å ta en prat med naboen. Da får han mulighet å forklare tiltak og regelverk, eller å rette opp feilen.

Har du likevel spørsmål kan du ta kontakt med kommunen. Det er best hvis du gjør det skriftlig, og gjerne med en kopi til naboen.

Du kan gi beskjeden anonymt, men vær klar over at naboen din vil få se det du sender inn, og at dokumentet blir registrert i kommunens postliste.

Annen informasjon

Her kan du finne mer informasjon om regler for bygging.

sommer (01.05 - 30.09) kl. 08-15.00
vinter (01.10 - 30.04) kl. 08-15.30