Lørdagsuniversitet i Flekkefjord våren 2019

Lørdagsuniversitetet er et tilbud fra UiA (Universitet i Agder), og Flekkefjord kommune er samarbeidspartner. Kommunen har vertskapsrollen.

Hva betyr lørdagsuniversitetet

Dette er et åpent populærvitenskapelig tilbud, bestående av foredrag fra forskere ved UiA. En ønsker å kombinere det nyttige med det behagelige. Dvs. at arrangementene foregår i en behagelig, uformell setting med en kopp kaffe i hånden.

Det er gratis inngang og åpent for alle. Foredragene finner sted i biblioteket på Spira kl.13.00 hver andre lørdag i måneden.

Programmet

dato

tema

hvem

9. feb. kl. 13.00

De falske fragmentene og forskerne som gjorde dem til Dødehavsruller

Siden 2002 har fragmenter fra Dødehavsrullene blitt solgt for hundretusener av dollar – noen for millioner – på antikvitetsmarkedet. I de senere årene har stadig nye fragmenter dukket opp, og flere av dem er blitt publisert av verdens fremste forskere. Et UiA-ledet forskerteam klarte i 2016 å påvise at en del av disse fragmentene er forfalskninger.

I dette foredraget vil Årstein Justnes fortelle historien om forfalskningene som førte til at både samlere, forskere og institusjoner, ble lurt.

Årstein Justnes,

professor i bibelvitenskap ved Universitetet i Agder.

Årstein Justnes er leder av forskningsprosjektet «The Lying Pen of Scribes: Manuscript Forgeries and Counterfeiting Scripture in the Twenty-First Century».

9. mars kl. 13.00

De nye bistandsaktørene: Global solidaritet eller selvrealisering?

Hanne Haaland

er sosialantropolog, førsteamanuensis og instituttleder ved Institutt for global utvikling og samfunnsplanlegging ved Universitetet i Agder.

11. mai kl. 13.00

Fra Longyearbyen til Lister: Marint plankton i fjordsystemene i nord og sør

Marint plankton representerer de lavere delene av den marine næringskjeden, og er essensielle for at vi skal ha et bærekraftig marint økosystem. Planktonalger representerer havets planter og spises av dyreplankton som igjen er viktig føde for blant annet fisk. Blant planktonalgene finner vi også giftalger som kan føre til fiskedød eller gjøre skjell uspiselige.

I foredraget vil Gabrielsen gi smakebiter fra sin forskning på marint plankton fra fjordene på Svalbard med fokus på variasjon i marint plankton gjennom året og mellom år. Hvilken funksjon har planktonet i det marine systemet og hvordan påvirkes det av endringer i miljøet.

I sin nye stilling ved Universitetet i Agder har hun etablert en stasjon for jevnlig prøvetaking av marint plankton og målinger av havmiljøet i Listerregionen. Feltarbeid og bruk av data fra denne stasjonen vil brukes i undervisnings- og forskningsprosjekter i årene fremover, og vil kunne gi et nyttig bidrag til en økt forståelsen av fjordsystemene i regionen.

Tove Gabrielsen,

er professor i marinbiologi ved Universitetet i Agder.

Hun har sin utdannelse i marin botanikk fra Universitetet i Oslo, og har de siste 10 årene arbeidet ved Universitetssenteret på Svalbard. Hun kommer opprinnelig fra Farsund, og er nå igjen etablert i regionen gjennom sin stilling som professor ved UiA.

For mer informasjon om arrangementet: www.uia.no/lordagsuniversitetet/flekkefjord

Lørdagsuniversitetet Tidlig høst 2019:

Elin Thygesen: «Bruk av teknologi i eldreomsorgen – til glede eller besvær?»

sommer (01.05 - 30.09) kl. 08-15.00
vinter (01.10 - 30.04) kl. 08-15.30