Kurs i depresjonsmestring på Frisk- og frivillinghetssentralen (oppstart 10.10.18)

Hvem er kurset for?

Kurs i Mestring av Depresjon – KiD, er utarbeidet for voksne som i perioder kjenner seg nedstemte eller er deprimerte.

Tegn/symptomer på dette kan være:

• Fravær av glede
  • Følelse av å være verdiløs
  • Lite tiltakslyst/initiativ
  • Søvnproblemer
  • Konsentrasjonsproblemer
  • Tilbaketrekking
  • Tristhet
  • Uro
  • Grubling
  • Irritabilitet

Målet med kurset:

• å gjøre graden av nedstemthet/depresjon mindre
  • å korte ned på varigheten av depresjon
  • å gjøre de negative følgene av depresjon mindre
  • forebygge nye episoder med depresjon

Hva går kurset ut på?

Kursdeltakerne undervises i å bli oppmerksom på tankene sine og å se sammenhengen mellom tanker og følelser. Du lærer å vurdere og å endre dine negative tolkninger av det som skjer, samt å kjenne igjen og forandre negativt mønster på tanker og handlinger.

Kursdeltakerne får opplæring i hva de selv kan gjøre for å endre mønsteret på tanker og handlinger som vedlikeholder og forsterker nedstemthet/depresjon. Det er ikke nødvendig å fortelle om egne problemer på kurset.

Kursdeltakerne arbeider med problemene hjemme ved hjelp av metoder og teknikker som de lærer på kurset.  Hjemmearbeidet er en viktig del av kurset.

praktiske opplysninger

Flekkefjord kommune vil arrangere kurs i mestring av depresjon. Kurset blir ledet av godkjente kursledere.

Kurset går over åtte uker i lokalene til Frisk- og frivilligsentralen, Elvegaten 16, i Flekkefjord onsdager mellom klokken 12.00 – 14.30. Oppstart 10.10.18, påmelding innen 19. 09. 2018. Kursets pris er kr. 600,-

Etter Kurset blir det to oppfølgingsmøter etter ca. en og to måneder. Kursboka «Å mestre depresjon» blir brukt aktivt på hele kurset.

Kurset blir også annonsert i Agder.

Påmelding til Susan: 90987847, Silje: 94521761

Se mer informasjon om Kurs i Depresjonsmestring på websidene til Rådet for Psykisk Helse: www.psykiskhelse.no og Fagakademiet: www.fagakademiet.no

informasjon til lege/behandler

Målgruppen for Kurs i Mestring av Depresjon (KID), er mennesker med milde/moderate depresjoner. Kurset egner seg ikke ved selvmordsfare/psykoselidelser.

Kurset kan brukes alene eller i tillegg til medikamentell behandling og/eller samtalebehandling.

For å få utbytte av kurset er det nødvendig med en viss grad av konsentrasjon og oppmerksomhet. Kurslederen må derfor ha en individuell samtale med hver kursdeltaker før kursstart.

Metode

KID bygger på kognitiv sosial læringsteori og er et psykoedukativt (læringsorientert) tiltak. Kursdeltakerne får opplæring i kognitive modeller for å endre egne uhensiktsmessige tanke- og handlingsmønstre. Kurset blir ledet av godkjente kursledere med helsefaglig bakgrunn på minimum høgskolenivå.

Forskning

KID har effekt ved depresjon. KID er utarbeidet, prøvet ut og evaluert i flere forskningsprosjekter av Prof. Dr. med. Odd Steffen Dalgard, (faglig ansvarlig), psykiatrisk sykepleier Anne Nævra og psykolog Trygve A. Børve.